instagram facebook-call facebook-call

המכון הרפואי לבטיחות בדרכים

01.08.2022

האם הסיטואציה הבאה מוכרת לכם? זומנתם על ידי המכון הרפואי לבטיחות בדרכים לבדיקת כשירות נהיגה. במסגרת הבדיקה השבתם על מאות שאלות ורואיינתם על ידי פסיכולוג או נרקולוג. לאחר סיום ביצוע הבדיקה המקיפה, שבתכם לביתכם והמתנתם שבועות ארוכים לתשובה. למרבה הזוועה, מתשובת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים עולה כי הוחלט על פסילת רישיון הנהיגה שלכם.

המכון הרפואי לבטיחות בדרכים שולל את רישיון הנהיגה של נהגים רבים מדי שנה. במאמר זה נסביר לכם כיצד להשיב את הגלגל לאחור ולבטל את הפסילה.

מהו המכון הרפואי לבטיחות בדרכים?

המכון הרפואי לבטיחות בדרכים (המרב"ד) מזמן נהגים לבחינת כשירותם הרפואית לנהיגה. ישנם שני סוגים מרכזיים של נהגים הנדרשים לעבור בדיקות רפואיות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים. על הסוג הראשון נמנים נהגים שהמכון זימן על מנת לבחון את כשירות הנהיגה שלהם בעקבות ליקוי רפואי פיזי, כגון בעיות לב, בעיות עיניים, אפילפסיה או פרקינסון.

על הסוג השני ניתן למנות נהגים שהמכון הרפואי לבטיחות בדרכים מזמן לשם בדיקת כשירות נהיגה בשל מצבם הרפואי הנפשי (כמו למשל, בעיות נפשיות חמורות כמו סכיזופרניה, פוסט טראומה וכיוצא באלה, וכן במקרים של רצידיביזם, קרי עבריינות חוזרת ונשנית, צריכת אלכוהול, שימוש בסמים וכן הלאה).

כיצד להתכונן לבדיקות רפואיות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים?

במרבית המקרים, ישנה חשיבות רבה להכנה לבדיקות הרפואיות. במסגרת ההכנה מומלץ לאסוף חומר רפואי, לרבות חוו"ד מרופא מומחה המעידה על כשירותכם להחזיק ברישיון. לעתים, רצוי לקבל הכוונה משפטית מעורך דין תעבורה מנוסה ומקצועי. בכל אופן, אנו ממליצים לכם לנצל את הימים שלפני הבדיקה ולבצע את כלל הפעולות שתוכלנה לסייע לכם להימנע מפסילת רישיון הנהיגה שלכם.

מהו תהליך הבדיקות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים?

כאשר המכון הרפואי לבטיחות בדרכים מקבל דיווח על נהג, הוא פונה אליו על מנת לזמנו לבדיקת כשרות רפואית. נשאלת אפוא השאלה, מה כוללת אותה בדיקה רפואית? להלן פירוט שלבי הבדיקה השונים:

  • מבחן אישיותי רב שלבי;
  • בחינה מפורטת על ידי פסיכולוג מוסמך;
  • בחינה על ידי פסיכיאטר;
  • בדיקה של מומחה רפואי (בהתאם לבעיה הרפואית ממנה אתם סובלים);
  • בדיקת נרקולוג (רופא המתמחה בהתמכרויות).

יש להדגיש כי לא כל נהג שנקרא לבדיקה במכון הרפואי לבטיחות בדרכים יידרש לעבור את כלל הבדיקות המנויות לעיל.

מה צפוי לי לאחר ביצוע הבדיקות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים?

לאחר סיום הבדיקות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים, יאגד המכון את כלל חוות הדעת מכלל הגורמים הבוחנים וינפיק המלצה בעניין הכשירות הרפיאות של הנבדק על סמך ממצאי הבדיקות והמסמכים הרפואיים שהתקבלו. אותה המלצה תועבר לידי משרד הרישוי. יש להדגיש כי ההחלטה האם לפסול את רישיון הנהיגה של הנהג הנבחן מתבצעת על ידי רשות הרישוי ונמצאת תחת אחריותה. מטעמים של שמירה על צנעת הפרט, כלל המלצותיו של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים מועברות לרשות הרישוי בצורה כללית ותמציתית. לכן, נהג אשר יהיה מעוניין לקבל גישה לנימוקים המלאים שניתנו על ידי המכון הרפואי לבטיחות בדרכים יידרש לחתום על כתב ויתור סודיות.

אם צברתי נקודות תעבורה, האם אזומן לבדיקה במכון הרפואי לבטיחות בדרכים?

שיטת הנקודות נהגתה על ידי משרד הרישוי על מנת לשפר את האכיפה כנגד עברייני תנועה שמבצעים עבירות חוזרות ונשנות. לדוגמה – נהג אשר צבר בין שתים עשרה לשלושים וחמש נקודות תעבורה יעבור "אמצעי תיקון" אשר נקבע בחוק, הכולל קורס נהיגה מונעת בסיסי, קורס נהיגה נכונה מתקדם וכן הלאה. נהג שצבר מעל לשלושים ושש נקודות, רישיון הנהיגה שלו ייפסל לתקופה מינימלית של שלושה חודשים.

עם זאת, נהג אשר צבר מעל שבעים ושתים נקודות (וכן, שלושים ושש נקודות בפעם השנייה בתקופה של שש שנים), ייאלץ לבצע, פרט לאמצעי התיקון המנויים לעיל, בדיקות כשירות לנהיגה במכון הרפואי לבטיחות בדרכים.

הבדיקה כוללת מבחנים מעשיים, מבחנים עיוניים וכן ועדות רפואיות (שכוללות אבחונים קליניים המצביעים על כשירות הנהג לנהוג באופן בטוח ושיחות עם רופאי המכון). כיום, התפישה הרווחת בקרב גורמי אכיפת החוק, היא כי עברייני תנועה רצידיביסטים (קרי, עברייני תנועה המבצעים עבירות חוזרות ונשנות) אינם מכבדים את חוקי התנועה, ולכן רצוי להרחיק אותם מהכביש על מנת להשיא את הרווחה החברתית המצרפית. בבסיסה של תפישה זו עומד האינטרס הציבורי הטמון בשמירה על ביטחונם האישי של משתמשי הדרך.

נהג שלא עבר בהצלחה את הבדיקות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים יקבל הודעה ממשרד הרישוי לפיה רישיון הנהיגה שלו נפסל. בהודעה תנומק סיבת הפסילה. שתי הסיבות המרכזיות לפסילת רישיון נהיגה על ידי המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הן לקויות רפואיות שמונעות מהנהג לנהוג בצורה בטוחה וכן אי התאמה אישיותית לנהיגה בטוחה. במידה שקיבלתם ממשרד הרישוי הודעה לפיה רישיון הנהיגה שלכם נפסל, אתם ודאי שואלים את עצמכם כיצד ניתן להשיב את הגלגל לאחור. בפסקאות הבאות נציג בפניכם את השלבים השונים מרגע קבלת ההודעה ממשרד הרישוי ועד השבת רישיון הנהיגה לרשותכם.

שלב ראשון – פנו לעורך דין המתמחה בדיני התעבורה

פניה מוקדמת לעורך דין תעבורה וקבלת יעוץ נכון ומקצועי איך עליכם לפעול במידה שרישיונכם נשלל היא השלב הקריטי ביותר בתהליך. ראוי להדגיש כי ניתן להגיש בקשת ערר על החלטת המכון הרפואי עד שלושים יום ממועד קבלת ההחלטה על פסילת הרישיון. לכן, נהגים רבים שפונים לעורכי דין מספר חודשים לאחר ההחלטה אינם זכאים לערער על ההחלטה ונאלצים להמתין את מלוא תקופת הפסילה שנקבעה על ידי המכון ועשויה להגיע לשנתיים.

שלב שני – בחנו את עילת הפסילה

לאחר הפנייה לעורך הדין המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, עליכם לברר מדוע בחר המכון הרפואי לבטיחות בדרכים לפסול את רישיון הנהיגה שלכם. במידה שהפסילה לא נסמכה על בעיות רפואיות ידועות כמו אפילפסיה, ניתן להניח כי החלטתו של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים נסמכה על הריאיון שעברתם עם הפסיכולוג או על המבחנים שביצעתם במכון. במרבית מקרים אלה, סיבת הפסילה שתהיה רשומה על גבי ההודעה שתקבלו ממשרד התחבורה תהיה אי התאמה אישיותית לנהיגה בטוחה.

במידה שזו אכן סיבת הפסילה, עליכם לפנות למכון הרפואי לבטיחות בדרכים בהקדם ולבקש מהם בדחיפות גישה לפרוטוקול בדיקת הכשירות לנהיגה. בפרוטוקול מנויות תוצאות כלל המבחנים אשר ביצעתם במסגרת הבדיקות וכן סיבת הפסילה הרשמית.

שלב שלישי – הגשת ערר

עורכי דין מקצועיים בתחום התעבורה המנוסים בייצוגם של נהגים בהליכים מול המכון הרפואי לבטיחות בדרכים ימליצו במרבית התרחישים להגיש ערר על החלטתו של המכון הרפואי. הגשת ערר בצירוף מסמכים רלוונטיים וטיעונים משפטיים תסייע בביטול החלטת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים ולהשבת רישיון הנהיגה. ועדת הערר, אשר יושבת בביתן 17 בבית החולים תל השומר, מונה שלושה רופאים מומחים.

למרבה הצער, לא כלל ערר זוכה להצלחה. לעתים, ועדת הערר של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים בוחרת להימנע מביטול החלטתו. אף על פי כן, ניסיוננו מלמד כי ברוב המקרים, אפשרי לשכנע את ועדת הערר להשיב לנהג את רישיונו. לכן, אל תרימו ידיים ופנו לעורך דין תעבורה על מנת להגיש ערר.

מה הקריטריונים להודעת ערר מוצלחת?

בקווים כלליים, הודעת ערר מוצלחת תהיה מנומקת ותתבסס על החלטת הפסילה של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים. ברובם המוחלט של המקרים, הודעה שאינה מנומקת כהלכה לא תספיק כדי לשנות את החלטת המכון.

במידה שהמכון הרפואי לבטיחות בדרכים בחר לפסול את רישיונכם ואתם מודעים לסיבת הפסילה, עליכם לבחון את החלטתו של המכון בהתאם למקבץ התקנים שלאורם הוא מתנהל. תקנים אלה מפורטים במסמך מטעם משרד הבריאות שנושא את הכותרת "תקנים והנחיות להתאמה רפואית לנהיגה", ובו מצוינת רשימה של ליקויים רפואיים, שלצדם נקבע כיצד ומתי יש לפסול רישיון נהיגה וכיצד ומתי אפשר להגיש בקשה להשבתו של רישיון הנהיגה.

כל החלטה לפסילת רישיון נהיגה המבוססת על ליקויים רפואיים ניתנת לתקיפה לאור האמור בהנחיותיו של משרד הבריאות. לעומת זאת, החלטת פסילה המתבססת על אי התאמה אישיותית לנהיגה בטוחה ניתנת לתקיפה בדרכים אחרות. ראוי להדגיש כי השבת רישיון נהיגה שנפסל בשל אי התאמה אישיותית לנהיגה בטוחה היא תהליך מורכב המצריך ייצוג על ידי עורך דין המתמחה בדיני התעבורה בכלל ובהתנהלות מול המכון הרפואי לבטיחות בדרכים בפרט.

כיצד ניתן להגיש הודעת ערר על החלטתו של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים?

קודם כל, על הודעת הערעור על החלטתו של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים להיות משכנעת, מפורטת ומנומקת, וזאת על מנת שרופאי הוועדה שדנים בבקשה ישתכנעו שהחלטתו של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים אכן לא הייתה מוצדקת בנסיבות העניין. למרבה הצער, מרבית הנהגים שבחרו להגיש הודעת ערר מבלי להסתייע בעורך דין תעבורה לא קיבלו את רישיון הנהיגה שלהם בחזרה. מנגד, מרבית פניות הנהגים לעורכי דין מנוסים נושאות פרי ולא פעם מתקבלת בקשת הערר.

כמה עולה להגיש הודעת ערר על החלטת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים?

על מנת להגיש הודעת ערר, עליכם לשלם אגרה בסכום של 1061 שקלים. כמו כן, עליכם לצרף את ספח שובר האגרה המשולם להודעת הערר.

מה צריך לצרף להודעת הערר?

רצוי לצרף להודעת הערר כל מסמך התומך בטענות אותן פירטתם בהודעה. במידה שרישיון הנהיגה שלכם נפסל מטעמים רפואיים, רצוי לצרף אל הודעת הערר חוות דעת של רופא מומחה. את חוות הדעת הרפואית עליכם להשיג באופן פרטי. במידה שאתם מיוצגים על ידי עורך דין, עליכם לצרף להודעת הערר ייפוי כוח.

מהו משך הטיפול בפניות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים?

משך הטיפול בפניות למכון הרפואי לבטיחות בדרכים משתנה בהתאם למספר הפניות שעמן עליו להתמודד. מרגע פתיחת התיק ועד תהליך הטיפול בו עוברים מאה ארבעים ימי עבודה לכל היותר. לאחר שנפתח התיק, על המכון הרפואי לזמן את הנהג למבדק בתוך ששים ימים לכל היותר. החל מתחילת הטיפול בתיק ועד מתן המלצות המכון לרשות הרישוי יעברו תשעים ימים לכל היותר. אף על פי כן, ראוי לציין כי זמני ההמתנה מתארכים בתקופת החגים.

מדוע חשוב לפנות לעורך דין המכון הרפואי?

רצוי להגיע לוועדה עם ייצוג משפטי מתאים – לא פעם הייצוג המשפטי הוא היוצר את ההבחנה בין הצלחה לבין כישלון. למשרדנו ניסיון רב בייצוג נהגים בהליכים המתנהלים מול המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, לרבות ערעורים על החלטותיו. משרדנו מעניק זה שנים ארוכות ייצוג וליווי משפטי לנהגים שרישיונם נשלל (הן רישיון לרכב פרטי והן רישיון לרכב מקצועי, שהיה מקור הפרנסה של אותם נהגים). התקשורת היום יומית של צוות המשרד שלנו אל מול המכון תסייע לכם להשיג את התוצאות המשפטיות האופטימליות. לכן, במידה שרישיון הנהיגה שלכם נפסל או שזומנתם למכון הרפואי לבטיחות בדרכים לצורך ביצוע בדיקת כשירות נהיגה, אנו ממליצים לכם לפנות בהקדם למשרדנו לשם קבלת ייעוץ ראשוני.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
שלח
אפשר לעזור ?